Režie: Juiči Kikuči
Hrají: Šóta Minami, Saki Kamirjo, Toru Hačinohe
Micutoši Šundo, Hirojuki Koniši
Hudba: Tošihiko Sahaši
Země původu: Japonsko
Jazyk: Japonština
Počet epizod: 13

Ultra Galaxy Mega Monster Battle (ウルトラギャラクシー大怪獣バトル, Urutora Gjarakuší Daikaidžú Batoru) je 21. řadou Ultra série společnosti Tsuburaya Productions. Jedná se o adaptaci videohry Mega Monster Battle: ULTRA MONSTERS. Seriál měl premiéru 1. prosince 2007 a poslední díl byl odvysílán 23. února 2008. Dne 20. prosince 2008 byla odvysílána druhá série s názvem Ultra Galaxy Mega Monster Battle: Never Ending Odyssey (ウルトラギャラクシー大怪獣バトル NEVER ENDING ODYSSEY, Urutora Gjarakuší Daikaidžú Batoru Nebá Endingu Odessei, Ultra Galaxy Mega Monster Battle: NEO). Ultra Galaxy byl první seriál z Ultra série, který byl vysílán prostřednictvím placené služby.

25. července 2017 Toku oznámilo, že seriál (spolu s druhou sérií) bude od 31. srpna 2017 vysílat ve Spojených státech na svém kanálu s anglickými titulky.

Děj

Padesát let po vyhynutí příšer lidé konečně dobyli vesmír.

Posádka vesmírné lodi Pendragon dostane za úkol zkontrolovat planetu Boris poté, co byla komunikace s touto planetou náhle přerušena. Po příletu na planetu posádka s údivem zjistí, že ji obývají příšery a všechna okolní města jsou zničena. Zatímco je posádka nucena čekat na posily, musí odhalit tajemnou minulost této planety, protože krotitel příšer jménem Rei, jehož minulost zůstávala záhadou, se přidal k ZAP, aby mu pomohli vrátit paměť.

Postavy

Rei

Rei (レイ) je lidský Reionik, nejnovější člen ZAP a hlavní hrdina Ultra Galaxy Mega Monster Battle a jeho pokračování, Ultra Galaxy Mega Monster Battle: Never Ending Odyssey. Kdysi byl dítě, které se objevilo během Bulltonova útoku na planetu Boris. Během série se poprvé objevil poté, co byl uvězněn uvnitř mršiny Peguila a ve stavu amnézie, přičemž se tvářil nepřátelsky vůči členům ZAP, přestože dvakrát zachránil jejich loď Pendragon, zatímco se zajímal pouze o navrácení své zapomenuté minulosti. Nakonec se Rei po přesvědčení Hjugy rozhodl přidat k ZAP. Během jeho působení v posádce ZAP ho pronásledoval obraz obra pohřbeného ve skále a napadala ho záhadná žena jménem Kate. Na konci série po porážce Kate zjistil, že žena je jeho starší sestra a pohřbený obr je Ultraman, který ho požádal o pomoc, aby ho osvobodil. Také Rei probudil svůj skutečný potenciál Reionika a stal se postavou známou jako Reimon (レイモン). Během druhé sezóny se Rei zúčastnil bitvy Reioniků, která měla určit nástupce mimozemšťana Reiblooda, jenž si podmanil galaxii. Mezi nimi byl i Grande, cizinec Keel, který tvrdil, že je jeho soupeřem. Na rozdíl od ostatních se Rei naopak zúčastnil bitvy pouze proto, aby se utkal s mimozemšťanem Reibloodem, protože si nepřál zdědit jeho pozici vládce galaxie. V polovině seriálu se také setkává s dalším obrem, Ultrasevenem, kterého zachránil před Obrněnou temnotou. Poté, co se střetl s mimozemšťanem Reibloodem, byl nakonec poprvé přiveden na Zemi. Někdy později ve filmu, poté, co nedávno skoncoval se Zaragem, byl Rei duchem Mebia odveden, protože byl předurčen jako vyvolený, který je schopen porazit Ultramana Beliala. Během bitvy zbývajících Ultras proti Belialově armádě byl však Belialem podmaněn, aby se přidal k jeho legii, dokud ho členové ZAP nepřivedli zpátky k rozumu. Následoval příchod Zera a Leových bratrů, Rei byl schopen ukořistit Belialův Giga Battlenizer, aby tím zkrátil bitvu a umožnil tak Zerovi Beliala zničit.

Jako Reionik měl Rei ve svém Battlenizeru zpočátku příšery Gomoru, než si v průběhu seriálu ochočil Litru a Elekinga. S ostatními Reioniky se na Reie vztahuje pravidlo o spojení s jeho příšerami, takže by přišel o život i on, pokud by jedna z příšer zemřela v bitvě, ledaže by Rei nebo jeho příšery přerušili spojení mezi sebou, aby si navzájem zachránili život. Elekingova smrt Grandeho tyranem způsobila, že Rei podlehl svým zraněním, než Kate upgradovala jeho Battlenizer, což mu umožnilo vyrovnat se Grandovu Tyrantovi. Dočasně dostal Miclase od Ultrasevena jako poděkování za záchranu před Obrněnou temnotou až do závěrečné bitvy s mimozemšťanem Reibloodem. Jako Reimon je záhadný mimozemšťan, který se velmi podobá Ultramanovi. Je výsledkem fúze mezi mimozemšťanem Reibloodem a člověkem Reiem. Když je vystaven extrémnímu stresu, spustí Burst Mód (バーストモード, Básuto Módo), který ovlivňuje i jeho Gomoru. Když je v Burst módu, jeho modré znaky se změní na karmínovou barvu, černé znaky přecházejí přes jeho tělo a jeho oči se změní na zářivě rudé. V tomto stavu se stává tak mocným, že často ztrácí schopnost rozeznat své přátele od nepřátel, ale s jistým úsilím se dokáže uklidnit a vrátit se do své normální podoby. Reimonovými útoky jsou paprsek Sluneční Reionicrush (サンレイオニックラッシュ, San Reionikkuraššu) a oživovací paprsek, který slouží k osvobození a oživení Ultramanů. V konzolové hře Ultra Coliseum je Reimon schopen vyvolat spektrální verzi sebe sama, aby mohl bojovat s obřími protivníky. Jeho finálním trikem ve výše zmíněné hře je Rei-MonsLoad (レイモンスロード, Rei Monsuródo), který vyvolá EX Gomoru, aby provedla EX Super oscilační vlnu.

Reiovými příšerami jsou:

  • Prastará příšera Gomora (古代怪獣 ゴモラ, Kodai Kaidžú Gomora, 1-8, 10-13 (MMB); všechny epizody (Neo)): Gomora je Reiova hlavní příšera, která se specializuje na boj zblízka, například dokáže používat létající kop a svůj ocas, megatonový ocas (メガトンテール, Megaton Téru). Jeho finálním útokem je Super oscilační vlna (超振動波, Čó Šindó-ha), původně technika, kterou jeho bratři používají k zahrabávání se pod zem, ale lze ji použít i jako útok paprskem na dálku. Lze provést i další variantu nazvanou Nulová šance (ゼロシュート, Zero Šúto), při níž Gomora nabodne cíl na svůj roh a vyšle na něj oscilační vlnu z bezprostřední blízkosti, načež ho odhodí stranou. Gomora se také může v určitých situacích vyvinout na Reiův příkaz, ale i když čelí protivníkům, kteří mají bojové znalosti Gomořiných vyvinutých forem, zmíněná příšera je stále schopna je s jistým úsilím porazit, a to buď díky svým i Reiovým neustálým bojovým zkušenostem, nebo vnějším vlivům.
    • EX Gomora (EXゴモラ, Ī Ekkusu Gomora): Gomora se může na Reiův příkaz transformovat na EX Gomoru, vyvinutou variantu sebe sama. EX Gomora používá Ocasní kopí (テールスピアー, Téru Supiá) a silnější útok zvaný EX Super oscilační vlna (EX超振動波, Ī Ekkusu Čó Šindó-ha).
    • Reionická Burst Gomora (レイオニックバーストゴモラ, Reionikku Básuto Gomora): Když Reimon projde transformací do Burst módu, ovlivní to i Gomoru, která zčervená. Tato Gomora si zachovává své původní útoky, ale využívá krutější a brutálnější bojové schopnosti.
  • Pravěký pták Litra (S) (原始怪鳥 リトラ (S), Genši Kaičó Ritora (Esu), 2, 4, 6, 7, 10-12 (MMB); 2, 6, 7, 9, 12 (NEO)): Litra (S), Reiova druhá příšera, pocházela z planety Boris a za cenu vlastního života zachránila posádku ZAP před Juranem pomocí kyseliny citronové (シトロネラアシッド, Šitoronera Ašiddo). Reiovi se ji tehdy podařilo zachránit tím, že ji vtáhl do svého Battlenizeru a vyléčil ji. Během bitvy je Litra (S) schopna vypouštět ohnivé koule a využívá mód Ohnivá Litra (ファイヤーリトラ, Faijá Ritora) k zahájení ohnivých protiútoků.
  • Vesmírná příšera Eleking (宇宙怪獣 エレキング, Učú Kaidžú Erekingu, 8-12 (MMB); 2, 6, 7 (NEO)) Reiova nejnovější příšera, kterou získal poté, co ji Gomora porazila v bitvě, v níž málem ohrozila osud planety Boris. Eleking je schopen používat útoky založené na elektřině a dokáže bojovat pod vodou. V případě potřeby se Eleking také dokáže proměnit v miniaturní verzi sebe sama, zvanou Lim Eleking (リムエレキング, Rimu Erekingu, 9 (Ultra Galaxy)), která byla kdysi použita k opravě generátoru Pendragonu. Eleking byl nakonec zabit Grandeho Tyrantem, ale přestože pravidla bitvy Reioniků říkají, že by měl zemřít i Rei, Elekingovi se podařilo přerušit jejich vzájemné spojení a zachránit tak Reie za cenu vlastního života. Díky tomuto činu mohl Rei postoupit do další části turnaje Reionicků a pomstít Elekingovu smrt tím, že Gomora zabila Tyranta.
  • Kapslová příšera Miclas.

Reie ztvárnil herec Šóta Minami (南 翔太, Minami Šóta).

Vesmírná posádka ZAP

Zata astronomičtí průkopníci SPACY (ZAP SPACY) je organizace, která se zabývá především těžbou zdrojů energie pomocí vesmírné lodi a podporuje rekultivaci planet.

Členové ZAP SPACY zleva doprava: (Oki, Kumano, Hjúga, Rei a Haruna).
  • Hiroši Hjúga (日向 浩, Hjúga Hiroši) je v seriálu kapitánem vesmírné lodi Pendragon. Je to horkokrevný muž, který je vynikající v bojových uměních a překonal mnoho útrap po celém vesmíru. Je moudrý a trpělivý, a tak mu tyto vlastnosti umožní získat Reie, aby se připojil k ZAP SPACY. Přestože je vůdcem Pendragonu, ukazuje se, že je skromný a nemá rád, když ho členové jeho týmu oslovují “šéfe” (ボス, Bosu). Hjugu ztvárnil herec Hirojuki Koniši (小西 博之, Koniši Hirojuki).
  • Džun Haruna (榛名 ジュン, Haruna Džun): V seriálu je pojmenována jako Haruna (ハルナ) a je zástupkyní kapitána vesmírné lodi Pendragon. Je přísnou pilotní jedničkou a Hjúgovou pravou rukou. Ačkoli byla zpočátku k Reiovi skeptická, zachránila se díky němu před Nerongou a nakonec se s ním spřátelila. V Never Ending Odyssey sloužila jako hlavní kapitánka lodi Space Pendragon poté, co se Rei a Hjúga oddělili od posádky při nalodění na Gostar Dragon. Harunu ztvárnila herečka Saki Kamirjó (上良 早紀, Kamirjó Saki).
  • Masahiko Kumano (熊野 雅彦, Kumano Masahiko): V seriálu je nazýván Kumano (クマノ) a je inženýrem vesmírné lodi Pendragon. Je odborníkem na mechaniku, což mu také umožnilo identifikovat krále Joea Blacka, čímž si od Hjúgy vysloužil titul “kouzelník” (魔法使い, Mahócukai). Někdy se dostával do konfliktu s Okim, a to kvůli rozdílnosti jejich zájmů. Kumano také zbožňoval loď Pendragon a jednou byl šokován, když Dail loď upravil tak, aby se zvýšila její palebná síla, k velkému zděšení prvního z nich. Kumana ztvárnil herec Micutoši Šundó (俊藤 光利, Šundó Micutoši), kterého jsme mohli vidět například v seriálu Ultraman Nexus, kde ztvárnil Šinju Mizorogiho/Temného Mefista.
  • Kóiči Oki (隠岐 恒一, Oki Kóiči), zvaný Oki (オキ), je nováčkem v posádce vesmírné lodi Pendragon. Je posedlý příšerami, na univerzitě studoval obor monsterologie a do týmu byl přijat pro své široké znalosti příšer. Usoudil, že obr v Reiově paměti je Ultraman. Navzdory jeho soupeření s Kumanem, jsou ti dva ve skutečnosti přáteli. Okiho ztvárnil herec Tóru Hačinohe (八戸 亮, Hačinohe Tóru).

Úředníci dopravní základny

  • Hiroki (ヒロキ): vůdce ostrova Vincent, který byl důstojníkem základny pro převoz zdrojů ve městě Belargo, a Džunin starší bratr. Kdysi sloužil jako zástupce kapitána vesmírné lodi Pendragon pod velením Hjúgy. Hirokiho ztvárnil herec Šigeki Kagemaru (影丸 茂樹, Kagemaru Šigeki), který předtím ztvárnil Tecua Šidžoha v seriálu Ultraman Tiga.
  • Ató (アトウ): Poddůstojník ostrova Vincent, který byl vědcem ve městě Belargo. Atóa ztvárnil herec Hideaki Iší (石井 英明, Iší Hideaki).

Lodě

  • Vesmírná loď Pendragon (スペースペンドラゴン, Spésu Pendoragon): vesmírná dopravní loď ZAP SPACY. Spodní část je vybavena různým nákladem. Původně se sice nejedná o bojovou vesmírnou loď, ale je vyzbrojena raketami Wyvern (ワイバーンミサイル, Waibán Misairu), Protiasteroidním dělem (対アステロイド砲, Tai Asuteroido Hó) a Hyper Omega dělem (ハイパーオメガ砲, Haipá Omega Hó).
    • Dragon Speeder Alpha (ドラゴンスピーダーα, Doragon Supídá Arufa): Je to Malá stíhačka oddělitelná od přídě.
    • Dragon Speeder Beta (ドラゴンスピーダーβ, Doragon Supídá Béta): Je to malá stíhačka oddělitelná od horní části.
  • Gostar Dragon (ゴースタードラゴン, Gósutá Doragon): V tomto případě se jedná o červenou karoserii stejného modelu jako u lodi Pendragon.

Reionikové

Reionikové (レイオニクス, Reionikusu) jsou rasa mimozemšťanů, která vznikla kombinací genů mimozemské rasy Reiblood. Většina Reioniků se účastnila královské bitvy zvané Bitva Reioniků (レイオニクスバトル, Reionikusu Batoru), která měla určit nástupce Reiblooda a dobýt galaxii. Bitva dospěla ke svému konci a Rei se stal vítězem, nicméně místo toho raději vybral poraženého Reiblooda, protože nechtěl vládnout galaxii železnou pěstí. Reionici vyskytující se v seriálu, s výjimkou Reie, Kate a Grandeho, měli svá jména označena slovem “RB”, což znamená Reionický bojovník (レイオニクスバトラー, Reionikusu Batorá).

V herních sériích Ultra Monsters a Ultra Adventure Reiblood obnovuje souboj Reioniků, ale místo aby našel nástupce, snaží se přivlastnit si energii nejsilnějších Reioniků.

Hlavní zbraní Reioniků je Battlenizer (バトルナイザー, Batorunaizá), který dokáže zkrotit a vyvolat příšery pomocí systému zvaného MonsLoad (モンスロード, Monsuródo), přičemž maximální počet je tři. Battlenizer příšery jsou obvykle silnější než běžné verze a při vyvolání mohou být nasazeny do bitvy. Reionik může také umět vyvolat všechny příšery najednou, nicméně jedinou nevýhodou je, že v bitvě utrpí podobná zranění jako jeho příšery. Vybrané Battlenizery lze povýšit na Neo Battlenizer (ネオバトルナイザー, Neo Batorunaizá) na místo toho, aby se neustále zdokonalovali v boji a rostla jim jejich síla, přičemž existují dva jejich nositelé – Rei a Grande.

Svůj hlas propůjčil Battlenizeru Hidejuki Hori (堀 秀行, Hori Hidejuki).

Kate

Kate (ケイト, Keito) je hlavním záporákem v seriálu Mega Monster Battle. Na Planetě Boris se zdálo, že vždy překážela Reiovi a ZAP SPACY tím, že vyvolávala své příšery. Během soubojů používala opakovaně triky, například se vnucovala jako výzkumnice biologických rostlin Maki Azusa (アズサ マキ, Azusa Maki) a křivě obvinila Reie z toho, že je strůjcem zkázy planety Boris. Původně se zdála být zlá, ve skutečnosti bylo jejím cílem probudit Reiovu pravou tvář Reimona a její přání se jí nakonec splní v posledním díle, kdy Rei současně promění Gomoru v EX Gomoru, aby bojovala proti Zettonovi i EX Rudému králi. Zároveň vyšlo najevo, že je to Reiova starší sestra.

Po smrti jejího Zettona a zničení planety Boris byla v poslední epizodě považována za mrtvou. V následující sérii Never Ending Odyssey však ve skutečnosti přežila, vylepšila Reiův Battlenizer na Neo Battlenizer a po Elekingově smrti, která Reie těžce zasáhla, ho znovu povzbuzovala k boji.

V Ultra Adventure se objevil její duch a řekl Ai, že Reibloodův EX Zetton byl vytvořen z jejího zničeného Zettona.

Kate, která sama patří do rodu Reioniků, má ve svých Battlenizerech tři příšery. Všechny byly zabity Gomorou, ale navzdory těmto ztrátám Kate stejně přežila.

  • Super prastará ohnivá příšera Golza (超古代怪獣 ファイヤーゴルザ, Čó Kodai Kaidžú Faijá Goruza, 5 (MMB)): Kateina úplně první příšera, kterou nejprve použila k útoku na skupinu osmi Sadolů. Další den vyslala Ohnivou Golzu během svého převleku za Maki Azusu ve snaze zaútočit na Reie a posádku ZAP SPACY. Ohnivá Golza byla poražena kombinovaným útokem Gomory a ZAP SPACY, ale jeho skutečnou smrt způsobil Gan-Q, Kateina druhá příšera. Poprvé se objevil v 18. epizodě seriálu Ultraman Tiga.
  • Podivná příšera Gan-Q (奇獣 ガンQ, Ki-jū Gan Kyū, 5, 6 (MMB)): Druhá příšera Kate, porazila Ohnivou Golzu poté, co byla příšera považována za slabou. Brzy vylákala Reie do boje s Gan-Q tím, že si vzala Okiho jako rukojmí. Rei/Gomora a posádka ZAP SPACY dokázali příšeru zničit, ačkoli Kate opět unikla. Poprvé se objevila v 6. epizodě seriálu Ultraman Gaia.
  • Vesmírný dinosaur Zetton (宇宙恐竜 ゼットン, Učū kjórjú Zetton, 11-13 (MMB)): Kateina poslední příšera, kterou použila v závěrečné bitvě proti Reiovi. Na rozdíl od předchozích příšer byl Zetton silnější a dokázal Reie/Gomoru oslabit, což se ještě zhoršilo příchodem krále Joea Blacka. Nakonec Reiovo probuzení jako Reimona a Gomořina evoluce v EX Gomoru nakonec zvrátily průběh bitvy v jejich prospěch a podařilo se jim Zettona jedním úderem zničit. Poprvé se objevil v 39. epizodě seriálu Ultraman.
    • EX Zetton

Kate ztvárnila herečka Madžu Gamó (蒲生 麻由, Gamó Madžú).

Herci v oblecích

  • Gomora – Kazunori Jokoo (横尾 和則, Jokoo Kazunori)
  • Reimon – Hirojuki Inomata (猪又 浩之, Inomata Hirojuki)
  • Příšery – Daisuke Terai (寺井 大介, Terai Daisuke), Rjó Nišimura (西村 郎, Nišimura Rjó), Hiroši Suenaga (末永 博志, Suenaga Hiroši), Kenja Sóma (相馬 絢也, Sóma Kenja), Tomomi Óta (太田 智美, Óta Tomomi), Šinja Iwasaki (岩崎 晋弥, Iwasaki Šinja), Daisuke Fukuda (福田 大助, Fukuda Daisuke), Satoši Jamamoto (山本 諭, Jamamoto Satoši), Tacunari Fukušima (福島 龍成, Fukušima Tacunari), Hidejoši Iwata (岩田 栄慶, Iwata Hidejoši)

Skladby

Úvodní znělka

  • „eternal traveller” (エターナル・トラベラー, Etánaru Toraberá)
    • Texty, hudba, aranžmá: Kazuja Daimon (大門 一也, Daimon Kazuja)
    • Interpret: Project DMM

Závěrečná znělka

  • „JUMP UP” (ジャンプ アップ, Janpu Appu)
    • Texty a hudba: (ベーナー, Béná)
    • Aranžmá: Hideki Tama (田靡 秀樹, Tama Hideki) & Lekkazan
    • Interpret: Lekkazan (烈火斬, Rekkazan)

About Author