Režie: Koiči Sakamoto
Scénář: Džunja Okabe, Tacuro Kašihara, Judži Kobajaši
Produkce: Tsuburaya Productions
Hrají: Šota Minami, Susumu Kurobe, Kohdži Moricugu
Hiroyuki Konishi, Šundži Igaraši
Kamera: Takumi Furuja
Střih: Daisuke Imai
Hudba: Mike Verta
Datum premiéry: 12. prosince 2009
Země: Japonsko
Jazyk: Japonština
Tržby: 6,1 milionu dolarů

Mega Monster Battle: Ultra Galaxy Legend (大怪獣バトル ウルトラ銀河伝説 The Movie, Daikaijū Batoru Urutora Ginga Densetsu Za Mūbī) je japonský superhrdinský film z “Ultra série”. Film byl uveden do kin 12. prosince 2009 společností Warner Bros. Entertainment Japan. Motem filmu je: “Obnovte světlo v galaxii!”. (取り戻せ!!銀河の光, Torimodose!! Ginga no hikari). Film je také označován jako Velké příšery: Legenda o Ultra Mléčné dráze. Film vydělal 6 161 665 dolarů a stal se tak druhým nejvýdělečnějším filmem série Ultraman hned za předchozím dílem. Jedná se o první film, který režíroval Koiči Sakamoto a který nám představil nové postavy Ultramana Zera a Ultramana Beliala.

Filmu dějově předcházel snímek Ultraman Mebius Side Story: Ghost Reverse. V roce 2010 pak vzniklo pokračování Ultraman Zero: The Revenge of Belial, které bylo natočeno přímo na DVD. Tento snímek byl zároveň posledním filmem Takešiho Aonoa před jeho odchodem do důchodu a jeho smrtí v roce 2012.

Zápletka
Po porážce Bemulara na měsíci připomínajícím poušť se Ultraman Mebius vrací na svou domovskou planetu Ultra, známou také jako Země světla v mlhovině M78, kde se znovu setkává s Ultramanem, Zoffym a Ultrasevenem. Mimo oběžnou dráhu planety Ultra ve vesmírném vězení, známém také jako Belialovo vězení, na sebe mimozemšťan Zarab vzal podobu falešného Ultramana, aby si oklamal stráže a poté použil Giga Battlenizer k osvobození jediného obyvatele vězení: Temného Ultramana jménem Ultraman Belial. Zatímco Zarab očekával alianci, Belial Zaraba zabil a vzal si nazpět svůj Giga Battlenizer, zatímco se proti němu postavila skupina Ultramanů pod vedením Ultramana Taro, aby ho zadržela. Belial je však přemohl a zároveň pokračoval v boji se všemi fyzicky zdatnými Ultras v Zemi světla, včetně svých bývalých přátel Ultramana Kena (Otec Ultra) a jeho ženy Ultrawoman Marie (Matka Ultra), když se vydal k věži s Plazmovou jiskrou, aby se zmocnil Plazmové jiskry, která udržuje planetu při životě. Zatímco planeta začala zamrzat a Ultraman a Ultraseven se na poslední chvíli ochránili štítem, Taro ochránil poslední fragment světla, aby zabránil úplnému zániku planety. Když Belial odletí, protože během svého řádění srazil mladého Ultramana z planety, Mebius se vrací a nachází svůj svět zamrzlý ladem, zatímco Ultraman a Ultraseven dávají Mebiovi pokyn, aby vyhledal Reionika Reie.

Výroba a obsazení
Do filmu se vrátili Susumu Kurobe (představitel původního Ultramana) a Kohdži Moricugu (představitel původního Ultrasevena), stejně jako Takeši Tsuruno (představitel Dyny), Taijou Sugiura (představitel Cosmose), Šundži Igaraši (představitel Mebiuse) a Šóta Minami (představitel Reie ze seriálu Ultra Galaxy Mega Monster Battle). Film režíroval Koiči Sakamoto, režisér akčních filmů z produkce Power Rangers na Novém Zélandu. Kromě dabéra Mamoru Mijana, který namluvil novou postavu Ultramana Zera, se o hlas Ultramanského krále postaral bývalý japonský premiér Džuničiró Koizumi. V rámci propagace filmu a systému Windows 7 byla uspořádána speciální akce, na které se vedle zaměstnanců Microsoftu objevil i Ultraseven a jeho syn Ultraman Zero.

Titulní píseň
“Hoši no Jó ni…” (星のように…, doslova “Jako hvězdy…”)
Kompozice: Sinkiroh
Aranžmá: Tohru Šigemi (重実 徹, Šigemi Tóru)
Text písně a interpret: MISIA
Japonská R&B zpěvačka MISIA je interpretkou ústřední písně filmu, v jejímž videoklipu se kromě MISIA představí i Ultraman, mimozemšťan Baltan, Dada, Pigmon a mimozemšťan Metron. Singl se prodával jak ve standardní edici obsahující pouze CD singl, tak v limitované edici, která obsahovala CD singl a sošku Ultramana v kápi zlaté barvy. Dalšími skladbami na singlu jsou remix ” Hoši no Jó ni… (Gomi’s Ultra Legend Club Mix)”, který obsahuje Ultramanův hlas, a píseň “ULTRA X’MAS”. Píseň se nachází také na jejím albu Just Ballade, zatímco remix je zařazen na album k původnímu soundtracku k filmu, který složil Mike Verta.

Videohry
Pinballová hra s názvem Ultra Legend Pinball byla vydána na mezinárodním trhu pro iPhone a iPod Touch jako aplikace v App Store. Aplikace je ke stažení zdarma, ale pro hraní plné hry je nutné zakoupit in-app v hodnotě ¥350/US$2,99/£1,79/€2,39. Také pro Wii vyšla nová verze hry Ultra Galaxy Legend.

About Author