Režie: Noriaki Juasa
Scénář: Niisan Takahaš
Hrají: Čikara Hašimoto, Keiiči Noda, Genzó Wakajama, Kódžiró Hongó, Mari Acumi, Joširó Kitahara, Akira Nacuki, Kódži Fudžijama, Takumi Todžo, Akira Fubuki, Kosei Ocuka, Johei Hira, Tóru Takacuka, Carl Craig, 
Vyrobilo: Daiei Film
Datum premiéry: 20. března 1968
Délka: 85 minut
Země původu: Japonsko
Jazyk: Japonština
Rozpočet: 24 000 000¥

 

Děj

K Zemi se blíží vesmírná loď s vojenskou expedicí z planety Viras, jejíž obyvatelé mluví o svém záměru obsadit Zemi kvůli atmosférickému dusíku, prvku důležitému pro jejich přežití. Gamera však zasáhne a loď zničí. Než je však loď zničena, vyšlou mimozemšťané varování na svou domovskou planetu, že Gamera je jejich nepřítel a je potřeba odstranit, aby mohla být Země obsazena.

Výroba

Daiei se na začátku roku 1968 dostalo do „finančních potíží” a v důsledku toho snížilo rozpočet filmu na 20 milionů jenů, což bylo v té době asi 56 000 dolarů. V některých částech filmu byly znovu použity záběry z předchozích filmů o Gameře. Film byl natočen za 25 dní.

Dohoda mezi společnostmi Daiei a AI-TV stanovila, že do role jedné ze dvou hlavních dětských postav bude obsazen americký chlapec. V době natáčení se nepodařilo sehnat žádného amerického dětského herce, který by mluvil japonsky, a tak byl obsazen „Carl Craig, dítě příslušníka americké armády umístěného v Japonsku”, přestože neměl žádné herecké zkušenosti.

Verze

Gamera vs. Viras byl v Japonsku vydán 20. března 1968. V Japonsku měl „takový úspěch“, že studio požádalo režiséra Yuasu, zda by nenatočil každý rok dva nové filmy o Gameře. Ačkoli Juasa řekl, že to není reálné, otevřel si tím dveře k natočení dalších filmů o Gameře.

Film nebyl nikdy uveden do kin ve Spojených státech. V roce 1969 jej pod názvem Destroy All Planets (Zničte všechny planety) uvedla přímo do televize společnost American International Television.

Recenze

V retrospektivní recenzi server AllMovie uvedl, že film nabízí „vše, co lze očekávat od masivního monster bitevního filmu s nulovým rozpočtem“, a zároveň má „nechtěně brilantní bizarní momenty, jako je zhypnotizovaná armáda, Japonci se svítícími očními bulvami a ďábelsky falešně vypadající mimozemská chobotnice, která chce zaútočit na Zemi kvůli zdrojům dusíku.“

Britský filmový kritik Phil Hardy tento krok označuje za „přímočarý dětský film“ a že „pokračuje v posunu žánru příšer směrem k vesmírné opeře“, což ubírá na „tematické zajímavosti žánru“.

Americký spisovatel John LeMay uvedl, že „z hlediska využití postav a scénáře by Gamera vs. Viras mohl být filmem, kde se vše spojilo. Ale z hlediska rozpočtu a [speciálních efektů] to byl film, kde se to všechno začalo rozpadat“.

About Author